joi, 29 aprilie 2010

Ziua Mondială a Siguranţei şi Sănătăţii la locul de Muncă

Da, ieri a fost Ziua Mondială a Siguranţei şi Sănătăţii în Muncă.

Campaniile referitoare la " locurile de muncă sănătoase" au ca scop promovarea evaluării riscurilor şi îmbunătăţirii accesului la bune practici, instrumente şi resurse, ce pot constitui un sprijin pentru întreprinderi şi organizaţii în procesul de evaluare şi gestionare a riscurilor profesionale.

Dacă ne referim la ţara noastră stăm foarte prost la acest capitol.
Recent am citit un articol într-un ziar albaiuliean şi care spunea despre o femeie care s-a sinucis din cauza condiţiilor de lucru. Faptul că lucra peste 12 ore pe zi, pe un salar mizer, şi stresul de la locul de muncă au împins-o să facă acest gest. Nu vreau să comentez faptul că nu a ales o cale bună ci vreau sa îmi spun părerea despre ce a împins-o să facă gestul necugetat.
Lucra la o firmă de ţesături şi avea patron italian. Fiind într-o zonă unde nu îţi gaseşti alt servici acel patron profita de acest lucru şi îşi exploata salariaţii obligându-i la multe ore de muncă pe un salar de nimic amaninţându-i că îi dă afară în cazul opunerii la cerinţele lui. În aceste momente fiecare se gândeşte la familie, la copii şi acceptă să facă acest sacrificiu.
Nu este un lucru bun. Nu ai nici siguranţă ...de sănătate ce să mai vorbim...

Nu sunt de acord nici cu munca "la negru". Poate te bucuri că iei nişte banuţi în plus dar partea proastă este că tu nu poţi să beneficiezi de şomaj, nici măcar nu îţi merge vechimea pentru pensie iar în cazul unei internări la spital tu eşti obligat să-ţi achiţi spitalizarea şi serviciile medicale. La fel se întâmplă şi în cazul accidentelor de muncă. Te accidentezi la muncă, stai internat să zicem 20 de zile. Păi pentru 20 de zile eşti numai bun de plată. Sari de 2500 lei. Iar banii ăşti îi vei plăti tu, din buzunarul tău. Paronul va scăpa cu o amendă. Tu vei fi şi accidentat şi cu banii daţi. E alegerea ta. Alege să lucrezi doar cu contract.

După o statistică, la fiecare trei minute şi jumătate, o persoană din Uniunea Europeană moare din cauze legate de locul de muncă (accidente de muncă sau boli profesionale).

28 aprilie este şi Ziua Comemorării victimelor accidentelor de muncă şi ale bolilor profesionale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Histats