Am promis ca voi pune reteta.
Blat:
- 8 ouă
- 16 linguri zahăr
- aprox. 13 linguri făină
- 3-4 linguri cacao
- prat de copt (nu trebuie obligatoriu) stins cu otet.
Separăm albuşul de gălbenuş. Batem albuşele spumă tare. Rând pe rând, în timp ce continuăm să batem, punem lingurile de zahăr. Adaugăm galbenuşurile. Apoi începem să punem făina şi cacaoa (tot pe rând) şi amestecăm cu o lingură de lemn. Se amestecă de jos în sus. Eu nu am pus esenţă în blat. Am mai pus puţin praf de copt stins cu oţet, deşi dacă albuşele sunt bătute bine, nu este nevoie. Am copt blatul şi l-am lăsat să se răcească.
Crema:
- 800 ml frişcă lichidă
- 6 ouă
- 3 plicuri gelatină
- aprox. 200 gr zahăr
- dulceaţă de afine (un borcan şi jumătate) + o mână de zmeură de prin grădină (nu am dulceaţă de zmeură anul ăsta)
Am bătut frişca până s-a întărit. Pe baie de aburi am bătut ouăle întregi cu zahărul până a devenit ca o smântână. Am adăugat şi zmeura până nu a fost chiar gata. Am luat vasul cu crema şi l-am pus la răcit.
3 plicuri de gelatină de la Dr. Oetker le-am pus la hidratat, într-o crăticioară mai mică, cu 18 linguri de apă (6 linguri la 1 plic) aprox. 5-10 min.
Între timp, am tăiat blatul în 3, am făcut un sirop din apă, esenţă de rom şi
zahăr (asta depinde de fiecare cât îl vrea de însiropat şi de dulce). În
forma de tort (a mea se deschide), am pus fundul blatului şi am
însiropat.
Crăticioara cu gelatina am pus-o pe baie de abur până s-a topit şi s-a încălzit (Nu trebuie să fiarbă!). Am amestecat frişca bătută cu crema de ouă (se pune pe rând câte o lingura-două din crema de ouă) şi apoi am adăugat dulceaţa de afine. La urmă am adăugat şi gelatina. Trebuie amestecat bine, deoarece gelatina are tendinţa să se lase la fund.
Peste blat am pus o parte din cremă, am pus blatul 2, am însiropat, am pus restul de cremă, blatul 3 (tot însiropat). Tortul a ieşit destul de înalt, şi am mai avut nevoie de încă o formă de tort să le suprapun. Am tras totul în folie alimentară şi am dat la frigider.
Apoi am fost să culeg frunze. Nu merg toate frunzele. Unele se rup prea repede. Am încercat cu frunze de viţă de vie, de magnolie, cires, piersic, de iasomie şi trandafir japonez. Cele mai ok sunt ultimele.
Se spală şi se usucă.
Am topit pe baie de abur 2 ciocolate albe Primola. Într-o ceaşcă de cafea am pus două linguri de ciocolată topită. Şi am început să mă joc cu culorile (colorant galben- gel de la Dr. Oetker, roşu-pulbere, albastru-pulbere, iar pentru maro am folosit cacao). Nu mi-a prea placut colorantul gel. Nu are intensitate culoarea şi are tendinţa să îmbrânzească ciocolata. Dar m-am descurcat. Am mânuit repede. După ce am nimerit culoarea dorită am întins ciocolata pe spatele frunzei. Nu trebuie un strat nici prea gros dar nici prea subţire, deoarece se pot rupe uşor. Se pun frunzele cu ciocolată pe o tavă cu hârtie de copt şi se dau la frigider. Eu luam câte două linguri de ciocolată, iar restul o lăsam pe baia de abur dar cu focul stins ca sa nu se întărească. Am făcut frunze din 4 ciocolate.
Am făcut o glazură din 3 ciocolate Primola cu 55 % cacao şi 200 ml frişcă lichidă. Tot pe baie de abur se topeşte ciocolata şi se adaugă frişca lichidă.
Se montează tortul.
Am început la ora 17 şi am fost gata cu totul la ora 00:00.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu