joi, 15 aprilie 2010

Tort diplomat



Am facut un blat de tort din 3 oua. Am separat albusul de galbenus, galbenusul l-am frecat cu 100-150 gr zahar, 3 linguri ulei, 2 linguri apa si putina sare. Albusul l-am batut spuma si apoi am adaugat 4 linguri de zahar si se bate in continuare. Peste albusuri am pus amestecul cu galbenusuri treptat. Apoi am pus 5 linguri de faina (binenteles puse pe rand), niste esenta de vanilie (eu am pus de lamaie) si la urma am pus o lingurita praf de copt stins cu putin otet. Am pus compozitia in forma de copt si am dat la cuptor. (am dat pe foc mai domol. de la 1 la 3 eu am pus pe 1. asta dupa ce s-a incalzit cuptorul)
Crema diplomat: Frisca am batut-o si am dat-o la frigider. Am luat 1 L de frisca. Am pus 3 pliculete de gelatina de 10 gr (dr.Oetker) la hidratat. Eu am pus compot de la ananas. Vreo 8 linguri de compot. Am incalzit putina apa intr-o oala si apoi am pus castronul cu gelatina deasupra lui. Nu trebuie lasat pe foc! Apoi am batut(continuu) cu telul pe baie de abur 4 oua cu 7-8 linguri de zahar pana a devenit ca o smantana. Am luat de pe foc si am pus gelatina si am continuat sa amestec pentru ca gelatina are tendinta de a se lasa jos. Am pus intr-un castron mare 2/3 din frisca si peste frisca am pus crema de oua, amestecand cu o lingura de lemn.
Am incorporat si fructele (kivi, ananas din compot, banane etc.). Blatul a fost taiat in doua dupa ce s-a racit. In forma in care am facut tortul(pentru ca e mai inalta si dreapta) am pus prima parte din blat, am pus crema diplomat, cealalta parte din blat, am acoperit cu folie alimentara si am dat la frigider. Mie mi-a iesit inalt exact cat forma de copt.
Dupa cateva ore (2-3) l-am scos din folie si din forma de copt(pentru ca aia se desface...asta daca aveti forme de copt torturi...) apoi l-am ornat.
Initial am vrut sa-l imbrac in pasta de zahar si sa-i pun florile dar m-am razgandit.

5 comentarii:

  1. Am uitat sa precizez ca florile sunt din pasta de zahar si facute cu manuta mea. Astazi o sa pun si poze cu trandafirii la care am lucrat ieri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte fain tortul asta,iti lasa gura apa numai cand te uiti. cred ca ai muncit ceva la flori...cred ca a fost si deicios.incet incet iti faci cofetarie :P

    RăspundețiȘtergere
  3. am muncit 3 ore la flori.
    poate imi deschid cofetarie...

    RăspundețiȘtergere

Histats